Se mai poarta respectul?

Se vorbeste in ziua de azi, din ce in ce mai mult despre respect…sau, mai bine spus, despre lipsa acestuia.

Mass media, intelectuali, fashion-isti sau nu, cu totii ne intrebam aproape zilnic daca „se mai poarta, dom’le respectul asta, sau nu?”

Nu incerc sa gasesc definitia acestuia pe un site de moda sau in vreo revista glossy, pentru ca acestea se ocupa in general cu ce mai e nou in fashion si tind sa cred ca respectul e „timeless”.

semaipoartarespectul thumb Se mai poarta respectul?

Ce este acela respect?


RESPÉCT s.n. Atitudine sau sentiment de stimă, de consideraţie sau de preţuire deosebită faţă de cineva sau de ceva; deferenţă, veneraţie. Expr. A ţine (pe cineva) la (sau în) respect = a ţine pe cineva la distanţă, a nu-l lăsa să devină prea familiar. A pune (pe cineva) la respect = a impune cuiva o atitudine respectuoasă. Respectele mele, formulă respectuoasă de salut. – Din fr. respect, lat. respectus.

Hmmm… aceasta ar fi, dupa dictionar, una dintre definitiile respectului. Cum l-am putea defini noi? Este o atitudine? Este un mesaj? Este o trasatura de caracter?

Daca cedez, in metrou, locul unei batrane si apoi ajung acasa, injur guvernul si vecinul care asculta manelele la maxim, eu ce mesaj transmit?

Am scris intr-unul dintre articolele anterioare despre faptul ca nu mai avem timp….nu mai avem timp pentru noi, nu mai avem timp pentru nimic…alergam in permanenta prin viata, muncim pana la epuizare, ne revoltam, gandim cu telecomanda TV in mana, aruncam vina pe totii cei din jur, gasim argumente la tot ceea ce nu ne-a mers, la tot ceea ce nu ne convine.

Aceasta nu este lipsa de respect?

S-a mentionat din ce in ce mai des in ultimii ani despre lipsa de respect a politicienilor fata de alegatorii lor, fata de tara pe care o conduc. Consider ca oricare politician roman, indiferent de culoarea lui politica, devine un ingrat in ziua in care a hotarat sa devina om politic. Indiferent de ceea ce a facut pana in acel moment, de pozitia sociala, de realizari sau lipsa lor, de educatie, pregatire profesionala intr-un domeniu sau altul, din clipa in care a decis sa isi adauge pe cartea de vizita politician…a devenit ”nerespectuos”.

De ce? Pentru ca intra intr-un sistem in care respectul nu este “pe ordinea de zi” si care a demonstrat in 20 de ani de la revolutie si nu numai, ca nu se pricepe deloc la “moda” si ca respectul nu e “timeless” deloc….e chiar “out of fashion”.

Oare cei 50 de ani de comunism, in care notiunea de respect nu a fost mentionata in nici un manual de scoala, nu a fost predata la nici un curs si urmatorii 20 de ani in care respectul inseamna sa faci cat mai multi bani si apoi sa ii arati celorlati prin orice mijloc, cu “atitudine” si “ stil”, mai putem oare spera ca aceasta notiune isi va recapata, in urmatorii 20 de ani, adevarata insemnatate?

Nu vreau sa scriu despre politica, nu este “trend-ul” meu preferat, dar traiesc intr-o societate care ma inghite zi de zi si careia trebuie sa ii fac fata….cu curaj si cu respect.

Respect yourself ….and spread the word!

 

share save 171 16 Se mai poarta respectul?

6 Raspunsuri la “Se mai poarta respectul?”

  • Andrada Spune:

    Din păcate… nu prea e ,,cool” respectul ăsta. :) De la manelist la hipstăr se arborează lipsa de respect pe post de trofeu. Adică să fii ,,şmeker” sau, după caz, ,,fiţos” sau ,,artist”.Eh.

    E foarte trist, dar asta e ce văd în jur…

  • carmen Spune:

    @andrada,cam asa e din pacate… vorba “poetului”: “pe banii mei fac ce vreau eu, da?” :)

  • Monica Mitrica Spune:

    Eu cred ca pe primul loc este respectul de sine…de aici porneste totul. Nici cu asta nu ne descurcam bine, nici macar satisfacator! Daca te respecti pe tine atunci nu poti sa nu-i respecti pe ceilalti. Suna ciudat, nu? Ce putem face ca sa trecem clasa? Macar atat, acum…mai departe, ehe, cred ca … urmeaza munca multa! Dar nu e prea fun…pentru ca munca la exemplarul numit “TU” e grea a naibii…e ocna, pur si simplu! Tu centrezi, tu dai cu capu’!

  • I heart colorz Spune:

    sunt doua feluri de respct – fata de ceilalti si fata de tine, iar ele merg mana in mana intr-un cerc vicios

    nu trebuie sa ii respecti e ceilalti by default, pt ca respectul fata de o persoana se castiga, nu se impune/adopta automat. si cum nu putem sa cunoaste toti oamenii de pe strada pt a invata sa ii stimam imediat apar dificultatile.

    pe mine mama m-a invatat insa ca indiferent ce fac ceilalti, eu sa ma gandesc cum sa ma comport, cum sa vorbesc, cum sa ma imbrac si altele cate si mai cate in toate situatiile. pt ca asta nu se numeste respect pt ceilalti, ci pt tine insati.

    daca injuri, scuipi, trantesti, spargi cand poate nu era momentul, pierzi un pic fata de tine insati.
    un om ti-a vorbit agresiv si etsi tentat sa faci la fel pt ca nu merita, dle, nu merita respectul me ? da, dar tu ti-l meriti pe al tau ?

    p.s.: frumos blogul :)

  • carmen Spune:

    @ I heart colorz: Multumesc inca odata pentru apreciere, imi pare bine ca iti place blogul si sper sa ma “citesti” in continuare…respect:) si o primavara frumoasa!

  • I heart colorz Spune:

    multumesc frumos :)si tie la fel !

Lasa un raspuns