Dupa un anumit timp

Pentru Paula

“Dupa un anumit timp, omul invata sa perceapa diferenta subtila intre a sustine o mana si a inlantui un suflet, si invata ca amorul nu inseamna a te culca cu cineva si a avea pe cineva alaturi si nu e sinonim cu starea de siguranta, si asa, omul incepe sa invete…

Ca saruturile nu sunt contracte si cadourile nu sunt promisiuni, si asa omul incepe sa-si accepte caderile cu capul sus si ochii larg deschisi, si invata sa-si construiasca toate drumurile bazate in astazi si acum, pentru ca terenul lui “maine” este prea nesigur pentru a face planuri si viitorul are mai mereu o multime de variante care se opresc insa la jumatate drumului.

Si dupa un timp, omul invata ca daca e prea multa, pana si caldura cea datatoare de viata a soarelui, arde si calcineaza. Asa ca incepe sa-si planteze propria gradina si-si impodobeste propriul suflet, in loc sa mai astepte ca altcineva sa-i aduca flori, si invata ca intr-adevar poate suporta, ca intr-adevar are forta, ca intr-adevar e valoros, si omul invata si invata … si cu fiecare zi invata.

Cu timpul inveti ca a sta alaturi de cineva pentru ca iti ofera un viitor bun, inseamna ca mai devreme sau mai tarziu vei vrea sa te intorci la trecut.

Cu timpul intelegi ca doar cel care e capabil sa te iubeasca cu defectele tale, fara a pretinde sa te schimbe, iti poate aduce toata fericirea pe care ti-o doresti. Iti dai seama cu timpul ca daca esti alaturi de aceasta persoana doar pentru a-ti intovarasi singuratatea, in mod inexorabil vei ajunge sa nu mai vrei sa o vezi. Ajungi cu timpul sa intelegi ca adevaratii prieteni sunt numarati, si ca cel care nu lupta pentru ei, mai devreme sau mai tarziu se va vedea inconjurat doar de false prietenii.

Cu timpul inveti ca vorbele spuse intr-un moment de manie, pot continua tot restul vietii sa faca rau celui ranit.
Cu timpul inveti ca a scuza e ceva ce poate face oricine, dar ca a ierta, asta doar sufletele cu adevarat mari pot.
Cu timpul intelegi ca daca ai ranit grav un prieten, e foarte probabil ca niciodata prietenia nu va mai fi la aceeasi intensitate.
Cu timpul iti dai seama ca desi poti fi fericit cu prietenii tai, intr-o buna zi vei plange dupa cei pe care i-ai lasat sa plece.
Cu timpul iti dai seama ca fiecare experienta traita alaturi de fiecare fiinta, nu se va mai repeta niciodata.
Cu timpul iti dai seama ca cel care umileste sau dispretuieste o fiinta umana, mai devreme sau mai tarziu va suferi aceleasi umilinte si dispret, dar multiplicate, ridicate la patrat.
Cu timpul inveti ca grabind sau fortand lucrurile sa se petreaca, asta va determina ca in final, ele nu vor mai fi asa cum sperai.
Cu timpul iti dai seama ca in realitate, cel mai bine nu era viitorul, ci momentul pe care-l traiai exact in acel moment.
Cu timpul vei vedea ca desi te simti fericit cu cei care-ti sunt imprejur, iti vor lipsi teribil cei care mai ieri erau cu tine si acum s-au dus si nu mai sunt.
Cu timpul vei invata ca incercand sa ierti sau sa ceri iertare, sa spui ca iubesti, sa spui ca ti-e dor, sa spui ca ai nevoie, sa spui ca vrei sa fii prieten, dinaintea unui mormant, nu mai are nici un sens.

Dar din pacate, se invata doar cu timpul…”

- Jorge Luis Borges – “Dupa un anumit timp”

share save 171 16 Dupa un anumit timp

8 Raspunsuri la “Dupa un anumit timp”

 • alina Spune:

  imi place!super

 • alina Spune:

  e tot ce se intampa deja in viata mea.realitatea crunta de care ne lovim ,,cu timpul,,insa care da de gandit si sper ca dupa ce-am citit blogul acesta sa-mi schimb totusi atitudinea! carmen sunt cel mai inrait fan al tau…pupicei!

 • carmen Spune:

  Draga Alina, multumesc frumos pt complimente!:) Ma onoreaza si ma obliga sa ma tin de treaba in continuare:)

 • Andreea Spune:

  Draga Carmen, din pacate cum ai spus si tu trebuie sa le invatam pe parcurs si mai trist ca de cele mai multe ori lucrurile rele nu le invatam de la ceilalti , ci doar pe pielea noastra. Cu totii cred ca am facut greseli mai mari sau mai mici in cursul vietii, dar important este sa reusim sa nu mai gresim a doua oara.Cel mai important lucru, pe care trebuie sa-l invatam este acela de a sti clar care sunt valorile in viata, sa invatam sa ne cunoastem pe noi insine si sa intelegem ca lucrurile materiale sunt trecatoare.Te pup

 • carmen Spune:

  Multumesc, @Alina!Ce m-as face eu fara suportul tau saptamanal, la ora de gimnastica?:) “Lucreaza-ma in continuare, draga mea:)!
  @Andreea: Asa este, draga mea. Sa nu uitam sa luptam pentru valorile noastre, pt crezul nostru, pt sufletul nostru!

 • Aliyah Spune:

  ma regasesc in tot ceea ce scrii si cred ca fiecare dintre noi gaseste o parte din suferinta lor (sau nu) aici.
  supeeerb articol!!!

 • carmen Spune:

  @aliyah, multumesc frumos!:) Ma onoreaza aprecierea ta! Imi pare bine ca asa am descoperit blogul tau! M-au uluit bunatatile:)propuse….si eu care nu stiu sa gatesc:(, dar invat eu…am de unde acum:).

 • un baiat Spune:

  ceva finut, si in acelasi timp, adevarat!

Lasa un raspuns